A COVID-19 járvány miatti korlátozások jelenlegi rendszerében a kis- és középvállalkozások, valamint a nagy magánvállalkozások átlagos biztonsági tartaléka körülbelül három hónap. 

Ezt bizonyítják az Covid 19 által végzett felmérés eredményei.

A legnagyobb bevételcsökkenést az autóipar, a repülőtér, az idegenforgalom és a vendéglátás, az oktatás, az ingatlan, az ipar, a kiskereskedelem, a közlekedés és a logisztika területén tevékenykedő vállalatok jelentették. 

Covid 19 hatása a vállalkozásokra

Az Kreatív Inas marketingügynökség által kapott üzenet szerint másoknál kevesebben szenvedtek a krízisvegyipari vállalkozásoktól, az orvostudományi és gyógyszeripari vállalatoktól, valamint a fogyasztási cikkek gyártásától.

A megkérdezettek csupán 6% -a jelentette meg a bevételek növekedését a válság alatt. A bevételek pozitív dinamikája főleg a fogyasztási cikkek előállítása, a kiskereskedelem, valamint az információs és kommunikációs technológiák területén figyelhető meg.

A válaszadók csaknem fele szerint a Magyar gazdaság fellendülése a korlátozó intézkedések feloldása után több mint egy évet vesz igénybe.

A válaszadók további 27% -a várhatóan 6-12 hónapon belül visszatér a válság előtti mutatókhoz. A válaszadók 21% -a reménykedik a gazdasági fellendülésben hat hónapon belül. 

15% -uk vállalkozásuk üzleti fellendülésének ütemezéséről azt mondta, hogy az üzlet nem tér vissza a válság előtti bevételi szintre, 36% -uk úgy véli, hogy ez több mint egy évig fog tartani. Várhatóan 15% -uk három hónapon belül helyreállítja az üzleti tevékenységet.

Koronavírus és üzlet: ki nyert és ki vesztett karanténban

A koronavírus-járvány súlyos károkat okozott a globális gazdaságban, de a bezárási rendszer, amelyben az embereket arra utasítják, hogy ne hagyják el otthonukat, csak ha ez feltétlenül szükséges, néhány vállalkozás számára nagyon jövedelmezőnek bizonyult.

De ezekben az esetekben sem minden ilyen egyszerű. Például sokan ma már online vásárolnak. Úgy tűnik, hogy ez nagyszerű hír az ilyen szolgáltatást nyújtó vállalatok számára.

Kétségtelen, hogy valaki ezzel jó pénzt keresett. De az e-kereskedelmi óriás Amazon teljesítménye sokkal kevésbé rózsás.

A vásárlók tömegesen látogatták az Amazont, másodpercenként körülbelül 11 000 dolláros árbevétellel. Az Amazon részvényeinek árfolyamai meredeken emelkedtek.

A koronavírus okozta költségek

Két hét múlva azonban az Amazon könyvelői egészen más képet mutattak. A második negyedév adatainak közzétételekor kiderülhet, hogy a vállalat pénzt veszít – öt év óta először.

Januártól márciusig a vállalat bevételei az egekbe szöktek, de a további 175 000 ember felvételének költségei is megnőttek.

Ezenkívül a vállalat szerint 4 milliárd dollárt kell költeni a Covid-19 miatt, beleértve az óriási raktárak fertőtlenítését és a személyzet vírusvédelmét.

Ez több, mint az Amazon profitja 2019 első négy hónapjában (2,5 milliárd dollár).

Az Amazon évek óta vonakodik üzletelést folytatni a szakszervezetekkel, és azt állítja, hogy inkább közvetlenül az alkalmazottakkal beszél az aggodalmaikról.

A koronavírus elleni védekezésre vonatkozó 4 milliárd dolláros ígéret bejelentését megelőzően a céget bírálták, hogy miként tartja biztonságban alkalmazottaikat a járvány közepette.

A Netflix áll az élen

A karanténban az emberek egyre inkább filmeket és tévéműsorokat néznek az interneten. Ez a tendencia a járvány előtt megfigyelhető volt, de karantén körülmények között ez még nyilvánvalóbbá vált.

Az elmúlt két évben a Netflix látogatóinak száma világszerte 18% -kal nőtt, míg a Netflix előfizetői 47% -kal nőttek ugyanebben az időszakban.

Nem meglepő, hogy az emberek egyre inkább a Netflixet használják ezekben az időkben, amikor szinte mindenkinek otthon kell maradnia.

„Olaszországban és Spanyolországban például az új Netflix-előfizetők 57% -kal és 34% -kal nőttek a lezárás során” – mondta Blake Morgan elemző a BBC-nek.

Április 22-én a Netflix bejelentette, hogy január és március között közel 16 millió új előfizetővel rendelkezik.

A filmkészítés szenved

De vannak rossz hírek a filmipar helyzetéről is. A széles körű lezárások és karanténok miatt az új filmek és tévésorozatok forgatása gyakorlatilag megszűnt.

Ráadásul a világjárvány miatt sok országban csökkent az árfolyam, és az olyan vállalatok, mint az Egyesült Államokban található Netflix, kevesebb bevételt kapnak az új előfizetőktől.

Disney elvesztette és megszerezte.

A Disney-nek egy bezárás miatt be kellett zárnia vidámparkjait, ami legalább 1,4 milliárd dollárba került a vállalatnak – mondja Bob Chapek vezérigazgató.

De ugyanakkor drámai módon megnőtt a Disney-filmek iránti igény. A csak novemberben megnyílt Disney + -nak már 55 millió előfizetője van.

Hét évbe tellett a Netflix-nek, hogy elérje ezt a számot.

Logisztika

Feltételezhetjük, hogy az e-kereskedelem növekedése az egekben lesz, ha a fuvarozók csomagokat, ételt és bármit, amit csak akarnak, házhoz szállítanak.

De ez nem ilyen egyszerű.

Az amerikai Fedex és UPS, a világ egyik legnagyobb áruforgalmazója már segítséget kért az amerikai szövetségi kormánytól, mivel a lezárások miatt komoly nehézségekkel küzdenek a logisztika területén.

Egyrészt drámaian megnőtt az egyedi ügyfelek száma. De ezeknek a vállalkozásoknak a legjövedelmezőbb része szenvedett – az egyik kereskedelmi vállalkozástól a másikig történő szállítás, mivel sokan vagy bezártak, vagy a lehető legnagyobb mértékben csökkentették a munka mennyiségét.

A UPS profitja idén már 26% -kal csökkent.

Ételszállítás

A járvány házhoz szállító vállalatokra gyakorolt ​​hatása ellentmondásosnak bizonyult.

Számos országban és városban az éttermek készíthetnek elvitelre vagy házhoz szállításra.

A járvány idején erősen megnőtt a szupermarketek élelmiszer-kiszállításának igénye, de az emberek, mint kiderült, nem sietnek ételtől ételt házukba rendelni.

A Reuters szerte Európában arról számol be, hogy az olyan éttermi ételeket szállító vállalatok, mint a Just Eat és az Uber Eats, az ügyfelek számának folyamatos csökkenéséről számolnak be. És ez a szupermarketekből érkező élelmiszer-szállítás észrevehető növekedésének hátterében történik.

A szex pénzt keres – de nem mindenki számára

A karantén alatt számos országban – Kolumbiától Dániáig – észrevehetően nőtt a szexuális játékok értékesítése.

Ez egy nagyon jövedelmező vállalkozás, csak 2019-ben 27 milliárd dollárt hozott ennek az iparnak világszerte.

A Covid-19 járvány következtében megnőtt a kereslet ezekre a termékekre. A „távoli szolgáltatások” nyújtására szakosodott vállalatok profitáltak ebből.

Eközben a járványban élő szexmunkások elveszítik keresetüket, és veszélyeztetik őket a koronavírus megfertőzésében.

Sok országban a szexmunkások nem rendelkeznek jogi státusszal, ezért nem kaphatnak kormányzati segítséget. A világjárvány idején sokuknak szegénység és még otthonaik elvesztése is bekövetkezett.

Japán azon kevés országok egyike, akik segítséget nyújtanak a szexmunkásoknak.

Súlyzók és sporteszközök

A városi utazások korlátozása és a zsúfolt helyek bezárása erősen keresztbe tett az edzőtermeknek, de otthoni edzőeszközök eladásai nőttek.

Például Ausztráliában az emberek tömegesen vásárolnak súlyzókat és jógaszőnyegeket.

Sokan online módra váltottak – vannak, akik egyre inkább intelligens órákat használnak egészségük figyelemmel kísérésére, míg mások az interneten keresztül kapnak utasításokat edzőjüktől.

De ez nem mindenkinek megy.

Az indiai tornatermi lánc, a Cult.fit május elején jelentette be, hogy 800 alkalmazottat bocsát el és több tornatermet is bezár az ország egész területén.

Azok bérét 50% -kal csökkentik, akiket nem bocsátottak el.

Online chat

Világszerte emberek százmilliói kénytelenek otthon dolgozni. Ennek eredménye az interneten folytatott kommunikáció.

Ez elsősorban a Zoom javát szolgálta, amely lehetővé teszi a különböző városokban, sőt országokban élő emberek számára, hogy videón keresztül kommunikáljanak.

Több mint 130 millióan telepítették áprilisban a Zoom alkalmazást – 60-szor többet, mint a világjárvány előtt. Az új Zoom-felhasználók 18% -a Indiából, 14% -a az Egyesült Államokból származik.

Távmunka

A legtöbben a Zoom alkalmazást ingyen használják. A társaság hozzáadott érték-szolgáltatásokból keres pénzt; 2020 első három hónapjában 122 millió dollárt keresett – kétszer annyit, mint az előző év azonos időszakában.

A lazaság is előnyös. Szakterülete az azonnali üzenetküldés és üzleti kommunikáció a vállalatoknál. A laza felhasználók megduplázódtak január és március között.

PayPal

A PayPal az egyik legnagyobb digitális fizetési vállalat.

A Covid-19 járvány élesen sújtotta a vállalatot, 2020 első három hónapjának nyeresége 84 millió dollárra esett vissza az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest.

Ugyanakkor május 7-én a társaság részvényeinek tőzsdei jegyzése rekordszintet ért el.

Hogyan lehet ezt megérteni?

A lezárás és a karantén alatt az embereknek gyakran kevesebb pénzük van, és nem akarják elpazarolni. De sokan kezdenek online vásárolni, aminek a PayPal segít.

10 millió ember nyitott PayPal-számlákat január és március között. Ez alatt az idő alatt 199 milliárd dollár haladt át a társaság weboldalán. Egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban – 161 milliárd.

„Úgy gondoljuk, hogy a világ minden táján elértük a fordulópontot, az emberek látják, milyen egyszerű  fizetni a szolgáltatásokért digitálisan” – mondta Dan Shulman, a PayPal vezérigazgatója.

„És a kérdés nem csak a lezárásokról szól. Egy-egy felmérés azt mutatja, hogy az emberek jobban hajlamosak online vásárolni, mint egy szokásos üzletben” – tette hozzá Bakó Krisztián online marketing specialista.

A koronavírussal kapcsolatos minden információ a https://koronavirus.gov.hu/hirek weboldalakon érhető el.

Pin It on Pinterest

Share This