Ez az élet rendje: ha elég szerencsés vagy, elkezdesz öregedni és ezzel együtt a testeden is megjelennek az öregedés jelei.

A kutatások folyamatosan próbálják meghatározni, hogy pontosan mi áll e folyamat hátterében, és a tudósok az öregedési folyamatot nagyrészt egyetlen biológiai tényezőhöz kötik: az öregedő sejtekhez, más néven zombi sejtekhez.

Nature Structural & Molecular Biology című folyóiratban nemrég megjelent tanulmány kifejezetten a zombi sejteket hozza összefüggésbe az olyan, korral járó betegségekkel, mint demencia, a rák, és a szívbetegség.

A cikkben arra is pontosan kitérnek, hogyan alakulnak ki ezek a sejtek.

A tanulmány megállapította, hogy a kromoszómák végeit védő telomerek oxidatív károsodása – a szabad gyökök és az antioxidánsok közötti egyensúlyhiány következtében a szervezetben bekövetkező károsodás – kiválthatja a zombi sejtek kialakulását.
A tudósok egyébként már évek óta elemzik ezeket a sejteket és az öregedési folyamatban betöltött szerepüket.

 Mik azok a zombi sejtek?

Mik azok a zombi sejtek?

Előbb foglaljuk össze, hogyan működnek a sejtek a szervezetedben. Létezik egy mitózisnak nevezett folyamat, amely az élet alapvető folyamata, amikor egy sejt kettéválik, hogy két azonos sejtet alkosson. Ha a mitózis nem megfelelően szabályozott, olyan egészségügyi problémák alakulhatnak ki, mint a rák.

A zombi sejtek, más néven öregedő sejtek, a National Institutes of Health (NIH) szerint olyan sejtek, amelyek leállnak az osztódással.

Amikor fiatalabb vagy, az immunrendszered észreveszi ezeket a sejteket, és kiiktatja őket a szervezetedből – magyarázza Dr. Sabrina Barata, a Mercy Personal Physicians alapellátó orvosa. De ahogy öregszünk, az immunrendszerünknek már nincs kapacitása erre.

Mit csinálnak ezek a sejtek?

A zombi sejtek egyszerűen megmaradnak a szervezetben.

– Nem halnak meg – ellenállóvá válnak a halállal szemben – erről már Dr. Paul Robbins kutató, a Minnesotai Egyetem Öregedésbiológiai és Anyagcsere Intézetének és az Öregedés Biológiájával Foglalkozó Orvosi Felfedező Csoport igazgatója beszél. – Örökre a szervezetben maradnak.

Dr. Robbins szerint ezek a sejtek bizonyos molekulákat szabadítanak fel, amelyek gyulladást válthatnak ki, és akár más sejteket is károsíthatnak. Az NIH szerint a rákos sejtek növekedésével is összefüggésbe hozták őket.

Mindenkinek vannak zombi sejtjei?

– Feltételezem, hogy igen  – mondja Dr. Robbins. – A sejtek terhe az életkor előrehaladtával nő, és az idősebbeknél vagy a krónikus betegségekben szenvedőknél több lehet.

Az NIH szerint a sejtek leállnak az osztódással, miután olyan sokszor osztódtak vagy olyan sok mutációt szereztek, hogy fennáll a veszélye annak, hogy abnormálissá válnak, esetleg potenciálisan megbetegítenek.

Hogyan kapcsolódnak a zombi sejtek az öregedéshez?

Hogyan kapcsolódnak a zombi sejtek az öregedéshez?

A zombi sejtek az emberek öregedésével egyre gyakoribbá válnak. A kutatások azt találták, hogy ezeknek a sejteknek a manipulálása segíthet meghosszabbítani az életet – legalábbis az egereknél.

A Mayo Klinika doktorának, Jan van Deursennek mérföldkőnek számító kutatása például eltávolította a zombi sejteket az élő egerekből. Van Deursen és csapata felfedezte, hogy egy bizonyos gyógyszer beadása kiváltja ezeknek a zombi sejteknek a pusztulását.
Az ezt követő kutatás során bebizonyosodott, hogy a zombi sejtek eltávolítása érdekében végzett kezelés 17% és 42% között meghosszabbította az egerek átlagos élettartamát, az egerek nemétől, étrendjétől és genetikai hátterétől függően.

A kezelt egerek általában egészségesebbnek is tűntek, mint azok, amelyeket nem kezeltek, és nagyobb valószínűséggel voltak spontán aktívak és felfedeztek dolgokat – ezek pedig a fiatalság jelei.

Az orvosok úgy vélik, hogy ha megértjük, hogyan alakulnak ki az öregedő sejtek, és hogyan fordíthatjuk vissza őket, akkor lehetőségünk van arra, hogy egészségesebben öregedjünk, kevesebb betegséggel, gyengüléssel.

Dr. Robbins rámutat arra is, hogy a zombi sejtek összekapcsolódnak más, az öregedés során káros dolgokkal.

Ezek közé tartoznak például az őssejtek működési zavarai, az anyagcsere változásai és a mitokondriumok működési zavarai, amelyek energiát termelnek a sejtek energiaellátásához.

– Ha ezek közül az egyik dolog érintett, akkor a többi is – mondja Dr. Robbins. – Ezek ugyanis mind kapcsolatban állnak egymással. Vagyis, ez azt jelenti, hogy ha célba vehetjük és kiiktathatjuk a zombi sejteket, akkor javulhat az anyagcserénk és az energiaszintünk is – teszi hozzá.

Jelenleg is folynak kutatások a zombi sejtek és bizonyos betegségek, például az Alzheimer-kór, az osteoarthritis és a cukorbetegség elleni célzott támadás hatásainak tanulmányozására.

Pin It on Pinterest

Share This