Az év ezen szakaszában, a diéták és fogyókúrák fellendülésének virágkorában sokakat érdekelnek a különleges módszerek, táplálkozási stratégiák.

 

Azt, hogy egy átlagos életformát élő testnek milyen tápanyagokra van általánosságban szüksége, sok helyen olvashatjuk.

 

De még mindig nagy zavar uralkodik az információkat illetően és sok az ellentmondás.

 

Azonban kevés szó esik arról, hogyan táplálkoznak az élsportolók ahhoz, hogy kiemelkedő teljesítményüket véghez tudják vinni, és azt meg is tudják őrizni.

Vajon ők teljesen máshogyan esznek, mint az átlagos emberek?

 

És ki segít nekik abban, hogy megtalálják a tökéletes egyensúlyt, kihozzák a maximumot étkezéseik kialakításából?

 

Rónay Barbara, a Natur-Med szakmai vezetője, táplálkozási és hormon tanácsadó, sport dietetikus a Pécsi Tudományi Egyetem Sportdietetikus szakán végzett, és olyan kiváló sportolók kérik segítségét étrendjük összeállításában, mint:

Zubor Attila Olimpikon, világbajnoki 3.helyezett úszó, Verrasztó Dávid világbajnoki ezüstérmes úszó, Illés Fanni világ -és Európa-bajnok para úszónő, Pap Bianka paraolimpiai ezüst és bronzérmes és Európa-bajnok úszónő, Szécsi Zoltán 3x-os olimpiai és világbajnok vízilabdázó, Baksa Benedek a vízilabda válogatott tagja vagy Rónay Ádám Magyar bajnoki 2. helyezett úszó.

Elmondása szerint az első lépés a sportolók esetében szinte minden esetben az optimális hormon rendszer beállítása, hiszen a megnövekedett kortizol szint az aktív stressznek és fizikai aktivitásnak köszönhetően nem ideális.

Másrészről az emésztőrendszer helyreállítása is fontos lépés, mert a magas fehérje tartalmú étkezés hosszú távon szintén nem kedvező az emésztés szempontjából.

Állítása szerint nagyon összetett ez a terület, hiszen rengeteg szempontnak kell egy sportoló étrendjének megfelelni, kiváltképp a felkészülési időszakokban erre óriási figyelmet kell fordítani.

Kérdésünkre, hogy van-e egy alapvető táplálkozási struktúra, amit mindenkire érvényesíteni lehet, a válasza kategorikus nem volt.

Nagyon fontos, hogy mindenki az egyéni preferenciái és igényei mentén kialakított, személyes étrendje alapján táplálkozzon, csak így lehet maximalizálni a teljesítményt.

Méltán merül fel a sportolók esetében az egyes teljesítmény növelő szerek, táplálék kiegészítők kérdése, de Barbara válasza erre a kérdésre is teljesen kategorikus volt.

A kimagasló szellemi és fizikai teljesítményhez elengedhetetlen, hogy megnövelt vitamin és ásványi anyag bevitel történjen, és ezt a legegyszerűbben táplálékkiegészítők segítségével tudjuk elérni.

Ugyanakkor ez egy teljesen természetes módja az emberi test erőforrásainak maximális kihasználásához, nincsen benne semmi káros vagy éppen természetellenes.

Végezetül azt a kérdést is feltettük, érdemes-e az átlagos embereknek, hobby sportolóknak is szakszerű táplálkozási tanácsadáson részt venni.

Barbara szerint az egészséges élet egyik záloga, hogy az igényeinkhez és lehetőségeinkhez mérten a legjobb tápanyagot juttassuk szervezetünkbe, de a mai világ és az élelmiszeripar nem éppen arra tendál, hogy minőségi táplálkozást folytassunk.

Érdemes hát mindenkinek, aki tudatos és egészséges életet kíván élni, egy alapos kivizsgáláson részt vennie, felderíteni ezen keresztül az esetleges táplálék intoleranciákat vagy allergiákat, felmérni a szervezet aktuális tápanyag egyensúlyát, és ementén behatárolni az étrendet.

Egy személyre szabott étkezési struktúrával nem csak testünk és szervezetünk egyensúlyát nyerhetjük vissza, de a túlsúlytól is könnyű szerrel megszabadulhatunk, valamint gátat szabhatunk az esetlegesen kialakulóban lévő betegségeknek!

Ha téged is érdekel szervezeted állapota, és szívesen részt vennél egy állapotfelmérésen, esetleg belevágnál egy személyre szabott táplálkozási rendszerbe, akkor keresd bátran a Natur-Med csapatát.

Budapesten található a rendelő, telefonos egyeztetést követően várják minden kedves érdeklődőjüket és leendő páciensüket szeretettel! www.ronaybarbara.hu

Pin It on Pinterest

Share This