Egy biztos! A stressztől szabadulni szeretnénk mindannyian.

Szerencsére számos stresszoldó gyakorlat és technika ismert, melyek segítségével kordában lehet tartani a stresszhatásokat.

Mielőtt megpróbálnánk a stresszt külömbféle módszerrel kezelni a stresszt, nézzük meg, hogy mi is az valójában és miért is létezik egyáltalán.

stressz életünk része, minden nagyobb esemény és váratlan, esetleg tudatos változás stresszel jár.

Gondoljunk csak arra, hogy egy esküvő szervezése, egy költözés vagy akár egy orvoshoz való látogatás is jelentős feszültséget (stresszt) okozhat.

Ilyen stresszes helyzetekben a szervezet felkészül a nagyobb igénybevételre azáltal, hogy különböző fiziológiai változások jönnek létre szerte a szervezetben: pl. vérnyomásunk megnő, pulzusunk, stresszhormon szintünk megemelkedik.

A probléma nem is ezekkel a helyzetekkel van, hiszen egy feszült helyzet lejárta után a szervezet újra visszaállhat a normális kerékvágásba, megszűnik a stressz reakció.

A gondot az jelenti, ha a stressz hosszútávon, krónikusan van jelen életünkben.

A stressz egy mindenki által jól ismert fogalom és érzés.

munkahelyi stressz vagy a hosszantartó betegség, esetleg az anyagi gondok miatti stresszes állapot tipikusan krónikusnak számít. Ha a szervezetünk hosszú ideig van stressz hatása alatt, akkor a stressz kezdeti energizáló tulajdonsága elvész, helyette teljes kimerülés léphet fel.

Ilyen stresszes esetekben a szervezetünk állóképessége gyengülhet, így a betegségek könnyebben felüthetik a fejüket.

A fizikai betegség amiatt is megjelenhet, ha nem tudatosítjuk a saját túlterhelődésünket, így nem is tudunk tenni semmit a stresszcsökkentés érdekében.

Ekkor a test próbálja felhívni a figyelmet a bajra különböző testi gondok által (pl. hátfájás, hajhullás, gyomorfájdalom stb.).

Ha ez nem lenne elég, a krónikus stressz hatására az olyan funkcióink mint a gondolkodás, emlékezés, összpontosítás és társai mind-mind gyengülhetnek. Végső soron közérzetünk, teljesítőképességünk jelentős hanyatlást szenvedhet el.

A hosszan tartó stressz ellen mit lehet tenni ?

Elösször is észre kell vennünk, hogy túl sok stresszt, feszültséget élünk át. Majd hasznos tudatosítani önmagunkban, hogy mi is a stressz forrása, kiváltó oka, mi az ami már túl sok.

Ezt elmondani sokkal egyszerűbb, mint kivitelezni.

Ahhoz, hogy észre vegyük magunkon a túlterhelődés korai jeleit egyrészt eléggé jól kell ismernünk önmagunkat, másrészt tudatosan kell figyelnünk testünk jelzéseire. Ha ez már adott, akkor kiválaszthatjuk a hozzánk és a helyzethez legjobban illő stresszkezelés technikát.

Milyen stresszkezelési technikák vannak?

Légzésgyakorlatok

Amikor stresszesek, feszültek vagyunk a légzésünk is felületesebbé válik. Ilyenkor a mélylégzésen alapuló légzési technikák segítségével stresszhormon szintünket, vérnyomásunkat és pulzusunkat mérsékelhetjük.

Jó stresszkezelési technika, ha feszültség esetén 4-5 igazán mély és elnyújtott lélegzetet veszünk, miközben semmi másra nem figyelünk, csakis magára a lélegzetvételre.

Relaxáció

Relaxáció segítségével szintén enyhíthetjük a stressz okozta fiziológiai tüneteket ami végső soron a stressz enyhüléséhez vezethet

Relaxáció segítségével szintén enyhíthetjük a stressz okozta fiziológiai tüneteket ami végső soron a stressz enyhüléséhez vezethet. Tágértelembe véve minden relaxációnak számít, aminek a segítségével a személy képes ellazulni. 

Szűkebb értelemben relaxáció alatt azt értjük, amikor csendes, nyugodt körülmények között fejünkből megpróbálunk kiüríteni minden zavaró gondolatot miközben testrészeinkből is elengedjük a feszültségeket.

Esetenként bizonyos nyugtató hatású, biztonságot nyújtó képek elképzelése is hasznos lehet.

A relaxáció a gyakorlás révén válhat egyre hatékonyabb.

Testmozgás

A testmozgás sokat segíthet a test és a lélek egyensúlyi állapotának visszanyerésében.

Testmozgás során endorfin termelődik a szervezetünkben, amit „boldogsághormonnak” is neveznek.

Emellett sportolás közben képesek lehetünk elengedni a nyomaztó, stresszt okozó gondolatokat, így fellélegezhetünk, majd újult erővel vághatunk bele a napi kihívásokba.

Amennyiben a testmozgást a szabadban végezzük – akár túrázás, biciklizés stb. formájában – még a természet közelségének léleknyugtató hatását is megtapasztalhatjuk.

Kellemes tevékenység végzése

Nagyon fontos, hogy a napi és heti kötelező teendők rengetegében legyenek olyan időszakok beiktatva, melyek során azzal foglalkozhatunk, amiben igazán örömünket leljük. Lehet szó akár valamilyen hobbiról, kertészkedésről, sportról, akármiről.

A lényeg az, hogy maga a tevékenység okozzon örömet.

Összességében elmondható, hogy a megfelelő napirend kialakítása valamint önmagunk megismerése és saját jelzéseink észrevétele és figyelembevétele révén tudunk a leghatékonyabban megküzdeni a minket érő különböző erősségű és tartósságú stresszel.

Ahhoz, hogy a megfelelő stresszoldó technikákat és módszereket kiválaszthassuk és begyakorolhassuk, javasolt lehet Sarudi Detti szakember segítségét is kérni.

Sarudi Detti ThetaHealing® Certificate of Practitioner Executive Business & Life Coach

Időpont egyeztetéshez kérjük hívja az alábbi számot: +36 (20) 336 7878

Pin It on Pinterest

Share This