A fogyásról szóló döntés többféleképpen megtörténhet: valakinek ez egy bizonyos szám a mérlegen, egy új saját fénykép, vagy egyre súlyosbodó egészségügyi probléma. 

Mindegyiknek megvan a maga oka, és a pillanat, amikor meg kell érteni a felesleges kilóktól való megszabadulás szükségességét. 

Ennek megértéséhez új kérdés merül fel: „Hogyan?”. Ennek a problémának a megoldásához táplálkozástudományi szakértő segítségét kell kérni.

Ma sokféle fogyókúráról található információ – az egyszerű tippektől a komplex diétákig. 

Az internetet böngészve több ezer különféle lehetőséggel lehet találkozni, amelyek „garantálják” a gyors hatást. 

Elég beállítani a szükséges keresőszavakat, és számos diéta, fogyasztószer közül választhat: tea, kávé, tabletták, gyógyszerek stb. Mindenhol azt ígérik, hogy megszabadulunk a felesleges kilóktól – gyorsan és könnyedén. 

Ezenkívül a legtöbb fitneszklubban fitneszoktatók és edzők adnak táplálkozási tanácsokat, vagy állítanak össze egy komplett fogyókúrás étrendet.

Abban az esetben, ha a biztonságos fogyás mellett dönt, keresse fel Rónay Barbara dietetikust, sport dietetikust, okleveles táplálkozástudományi szakembert, funkcionális táplálkozási és hormon tanácsadót a Naturmed egészségközpont szakmai vezetőjét.

Miért nem működik a legtöbb fogyási kísérlet, elérhető étrendek és fogyókúrás módszere mellett? 

Miért nem működik a legtöbb fogyási kísérlet, elérhető étrendek és fogyókúrás módszere mellett? 

A túlsúllyal és az ezzel járó problémákkal küzdők száma rohamosan növekszik. Az elhízás több országban már-már lassan „járvánnyá” válik.

Az elmúlt 35 évben világszerte több mint kétszeresére nőtt az elhízott emberek száma. A világ lakosságának nagy része olyan országokban él, ahol többen halnak meg a túlsúly és az elhízás következtében.

A fogyás különféle módjairól szóló információk és az online diéták sokféle lehetőségének figyelembevételével a fogyást célzó erőfeszítések a legtöbb esetben a túlsúly visszatéréséhez vezetnek.  

A súlycsökkentéshez a következő módszerek használhatók:

 • diétás élelmiszer (nem kombinálható a kiegyensúlyozatlan, alacsony kalóriatartalmú étrenddel, a kalóriabevitel és a tápanyagbevitel korlátozásával);
 • fokozott fizikai aktivitás;
 • az anyagcsere folyamatok növekedése a szervezetben (egyes esetekben orvosi javaslatra, gyógyászati ​​​​komplexek segítségével);
 • a termékek asszimilációjának csökkenése (olyan gyógyászati ​​komplexek alkalmazása, amelyek csökkentik a felszívódást vagy csökkentik a felszívódott élelmiszer mennyiségét orvosi javaslat);
 • sebészeti módszerek (zsírleszívás, gyomortérfogat-csökkentés stb.);
 • pszichológiai módszerek.

Hozzá nem értő alkalmazás esetén bármely módszer és eszköz vagy nem jár eredménnyel, vagy negatív hatásokhoz vezethet, még akkor is, ha némi súlycsökkenést sikerült elérni. 

fogyás nemcsak a zsírszövetet érinti (melynek mennyiségét csökkenteni kell), hanem az izomszövetet, a kötőszövetet és az összes testnedvet is.

Sajnos a súlykorrekció számos lehetőségének csak egy része hatékony és biztonságos. Figyelembe kell venni a fiziológiai folyamatokat, az egyéni sajátosságokat, amely nemcsak fogyást biztosít, hanem az elért eredményeket is hosszú távon megőrzi.

Ahhoz, hogy a fogyás biztos és tartós legyen, keresse fel Rónay Barbara dietetikust, sport dietetikust, okleveles táplálkozástudományi szakembert, funkcionális táplálkozási és hormon tanácsadót a Naturmed egészségközpontban.

Többször is olvashattunk a kiegyensúlyozatlan étrend és a túlzott fizikai erőfeszítés következményeiről a táplálkozás nagymértékű csökkentéséről. 

A fogyókúrás gyógyszerek alkalmazásának célszerűségét és a pszichológiai hatásait csak hozzáértő szakember határozhatja meg. 

A fogyókúrás gyógyszerek alkalmazásának célszerűségét és a pszichológiai hatásait csak hozzáértő szakember határozhatja meg. 

A kalóriaszámláló módszer sem oldja meg a túlsúly problémáját. Mivel a kalóriák száma csak egy a sok paraméter közül, amelyeket ellenőrizni kell a fogyás sikerének érdekében.  A súlykorrekciót szolgáló egyéni étrend kialakítása szakember kompetenciája. 

Miért van szüksége táplálkozástudományi szakemberre fogyáskor?

Amikor dietetikushoz fordul, nem kapja meg az azonnali fogyás ígéretét és az általános táplálkozási ajánlásokat, amelyek mindenki számára egyformán megfelelőek.

A súlykorrekció folyamatának szigorúan egyéninek, fokozatosnak kell lennie, figyelembe véve a test élettani jellemzőit. Ez a folyamat a táplálkozási szakember és a páciens szoros együttműködésén alapszik.

Amennyiben szakemberhez fordul a súlyproblémájával, az ő feladata a súlyproblémákhoz vezető okok feltárására és megszüntetésére, az anyagcsere és a szervezetben zajló egyéb fontos folyamatok normalizálására irányulnak majd, aminek eredményeként fogyás következik be. 

A páciens feladata az ajánlások szigorú betartása. 

A dietetikus segítsége lehetővé teszi, hogy szakképzett és egyéni megközelítést kapjon a túlsúly problémájának megoldására.

A Naturmed egészségközpontban a súly- és étrend-korrekciós program kidolgozásakor a következő adatokat használják és veszik figyelembe:

 • súly;
 • az elhízás típusa;
 • a testzsír százaléka – olyan érték, amely lehetővé teszi a zsírlerakódás mértékének megítélését a szervezetben;
 • a testtömeg és a zsírtömeg közötti különbség. Ide tartozik a mozgásszervi szövet, a kötőszövet stb.
 • az alapvető anyagcsere szintje – az az energiamennyiség, amelyre a szervezetnek szüksége van, hogy nyugodt állapotban biztosítsa létfontosságú tevékenységét. Az alapanyagcsere-sebesség a szervezetben zajló anyagcsere-folyamatok általános szintjét mutatja meg.
 • normál súly;
 • kívánt súly.

Az elhízásnak többféle típusa van:

Subcutan elhízás – amikor a zsírlerakódások a bőr alatti zsírrétegben vannak.

Visceralis elhízás – zsírlerakódások találhatók a belső szerveken.

Metabolikus szindróma – amikor a belső szerveken elhelyezkedő zsírlerakódás a szövetek inzulinérzékenységének megsértéséhez, valamint a szervezet anyagcsere-folyamatainak megsértéséhez vezet.

A páciens közli a dietetikussal látogatásának célját, a társbetegségeket, étkezési szokásokat, fizikai aktivitást, az étrendet és az azt befolyásoló életmódbeli sajátosságokat.  

A Naturmed egészségközpontban a páciens testösszetétel diagnosztikán esik át egy konzultációt megelőzően.

A fentieken kívül indikátorokat használnak: testtömegindex, aktív sejttömeg, fajlagos anyagcsere, testfelület, derék-csípő index, bőr alatti zsírtömeg, belső (zsigeri) zsír, mozgásszervi tömeg, izomszövet általános állapota, csontozat tömege, a teljes vizet a szervezetben stb.

A diagnosztikai mutatókat a dietetikus elemzi, és használja fel a diétaterápia kialakítása során. Számos egyedi adat és paraméter alapján személyre szabott táplálkozási programot dolgoz ki.

Bizonyos szakaszokban ismételt diagnosztikára kerül sor, melynek során felmérik a változások dinamikáját és módosítják a kezelési programot.

A fogyás ütemére vonatkozó előrejelzések a diagnosztika eredményei, a beteg egészségi állapota és egyéni jellemzői alapján készülnek, figyelembe véve a fiziológiailag elfogadható normákat – biztonságosak az egészségre és optimálisak a hosszú távú eredmények eléréséhez.

Fontos megérteni, hogy a súly dinamikája a páciens zsírszövetének mennyiségétől függ: minél magasabb a mutató, annál könnyebben távoznak a felesleges kilók, annál alacsonyabb, annál nehezebben adja fel a szervezet a fennmaradó „tartalékenergiát”.

Hogyan változtatja meg az életet a diéta?

A „diéta” ​​görög fordításban „életmódot” jelent. Meg kell érteni, hogy a testsúly normalizálása és a jövőbeni fenntartása érdekében nem csak egy bizonyos időszakban kell betartani a diétát, hanem változtatni kell az étkezési szokásokon és az életmódon. 

A változtatások hiányában a régi szokásokhoz való visszatérés a súly és az egészségügyi problémák fokozatos visszatéréséhez vezet.

Ahhoz, hogy egy eredményes, sikeres, tartós fogyást érjen el forduljon bizalommal Rónay Barbara dietetikushoz, sport dietetikushoz, okleveles táplálkozástudományi szakemberhez, funkcionális táplálkozástudomány és hormon tanácsadóhoz, a  Naturmed egészségközpont szakmai vezetőjéhez.

Pin It on Pinterest

Share This