Hogyan kezeljük a stresszt: 19 tipp, ami működik

„Az idő a kikapcsolódásra akkor van, amikor nincs rá időd.”

Sydney J. Harris

A stressz érzése a mai társadalomban szinte elkerülhetetlen.

De mennyire stresszes, és hogy ez milyen gyakran fordul elő, két dologra van nagy hatással.

Stresszkezelés otthon

A stresszes életet okozó helyzetek kezelésének okos szokásai nélkül az élet sokkal megterhelőbb lehet, mint amilyennek lennie kell. Fáradtnak érezheti magát, mielőtt a hét még alig kezdődött volna el. Túl gyakran kapj gyomorrontást, fejfájást vagy migrént, és még kiégettnek is érezheti magát.

 

Tehát mit tehet ez ellen tenni?

 

Ebben a cikkben 30 tippet és szokást szeretnék megosztani, amelyek segítettek abban, hogy kevésbé stresszes életet éljen. A fő hangsúly azon lesz, hogy miként lehet megelőzni a stresszt. De a cikk egy csomó hatékony szokást is tartalmaz egy stresszes helyzet kezelésére.

Remélem, talál néhány kedvencet ezek között a tippek és szokások között, amelyeket a héten elkezdhet használni a saját életében a stressz csökkentése érdekében, és ezáltal elméletileg sokkal könnyebb és pihentetőbb életet élhet.

1. Egyszerre egy dolog.

Jobban érzi magát és kevésbé stresszel, ha egyszerre csak egy dolgot csinál. Nem számít, hogy munkahelyi, iskolai vagy magánéleti dologról van-e szó. Ez megkönnyíti az összpontosítást és a jobb minőségű munka azonnali elvégzését. Ha a nap folyamán néhány feladatot kell elvégeznie, akkor szánjon erre egy kis időt. Egyetlen feladat a nap nagy részében.

2.  Írjon le mindent.

Ha az emlékezete hasonlít az enyémhez, akkor lehet, hogy túl gyakran olyan, mint egy szivárgó vödör. Szóval írjon le mindent. Ötleteire, feladataira és egyéb dolgaira csak emlékeznie kell.

Így nem kell aggódnia a felejtés miatt. És felszabadítja elméjét, hogy más dolgokra összpontosítson, mint az emlékezésre.

3.  Legyen nagyon rövid a napi tennivalók listája.

10 évvel ezelőtt soha nem használtam a „tennivalók listáját”.  Több dolgot csináltam, de sokszor voltam stresszes és ezért túlterheltnek is éreztem magam. Ma nagyon rövid napi listát használok az 1-3 legfontosabb feladatról. Nagyon jól működik.

4. Ne csináljon hegyeket vakondhalmokból.

Az egyik legjobb módja annak, hogy könnyebbé és kevésbé stresszesé tegye mindennapjait és életét, ha nem épít hegyeket vakondhalmokból. Annak érdekében, hogy ne hozzon létre extra drámát, ne hozzon létre problémát valamiből, ami nem számít sokat.

Tehát hogyan tudja kezelni ezt a rossz szokást?

 

Nos, amikor egy nagy probléma kezd elterjedni a fejemben, először olyasmit mondok, hogy: Most tarts ki …

Ez segít szünetet tartani és befogadóbbá válni gondolkodásmódom megváltoztatására. Aztán megkérdezem magamtól: Ez 3 év múlva számítani fog?  Vagy akár 3 hét múlva?

Ez a két lépés segített abban, hogy sokkal kevesebb „hegyet” építsek életem során.

5.  Idejének 80% -át fordítsa a megoldásra koncentrálva.

Sokkal akciódúsabb életet fog élni, és kevésbé pesszimistának, kétségesnek és erőtlennek érezni magát.

6. Kérdezzen találgatás helyett

A gondolatokat olvasni nagyon nehéz. A félreértések bőségesek lesznek, ha megpróbálják megtenni. Tehát inkább kommunikáljon. Sokkal kevesebb felesleges konfliktust, negativitást fog elszenvedni, és kevesebbet fog vesztegetni saját és mások idejéből.

7. Alvás előtt csomagolja be a táskáját.

A reggeli stresszt. Szánjon 5 percet lefekvés előtt arra, hogy előkészítse a másnapi feladatokat, összekészítse amit el kell vinnie, és akkor kevésbé valószínű, hogy elfelejt valami fontos dolgot, például az iskolai könyvét, pénztárcáját vagy telefonját.

8. Egyensúlyozza a teljesen összpontosított munkát a teljes pihenéssel.

Általában 45 percig dolgozom. Aztán tartok egy 10 perces szünetet. Eszek egy harapnivalót, rövid sétát teszek. Ez segít ellazulni és elkerülni a stressz felhalmozódását a nap folyamán.

9. Tegyen világos határokat a napjára.

Ez nagyon fontos, legalábbis számomra. Megfelelő egyensúlyban kell lennem a munka és a pihenés között. Tehát nem dolgozom reggel 8 előtt, vagy este 19 óra után.

10. Hétvégén kapcsolódjon ki.

Az is nagyon hasznos, ha megfelelő egyensúlyt találunk a munka és a pihenés között. Ezt úgy csinálom, hogy távol maradok a munkától és offline vagyok – egy e-mail ellenőrzés kivételével – a hétvégén. Nagyon ajánlom, hogy próbálja ki.

A mobiltelefonját hagyja a munkahelyén. Vagy legalább állítsa néma üzemmódba, ellenőrizze 24 óránként egyszer, és csak akkor hívjon vissza valakit, ha fontos. Ellenkező esetben várjon hétfőig.

Ezek a szigorú korlátok az óránkénti, napi és heti munka között hatalmas segítséget jelentenek a szürke zóna elkerülése szempontjából.

Amikor a szürke zónában tartózkodik, akkor alapvetően a munkán gondolkozik és aggódik, ha otthon vagy szabadnapon van. Vagy gondolkodik magánéletéről és az ottani kihívásokról, miközben dolgozik.

Kerülje a szürke zónát. Kiszívja az életet, és annyira megterheltetheti, hogy nehéz lesz összpontosítani vagy akár egy jót aludni.

11. Ügyeljen arra, hogy időt szánjon arra, amit szeret.

Tanulja meg, hogy gyorsabban elvégezze a szükséges feladatokat, és ne tévedjen el a „tennivalókban”. Tegye fontossá a számára legfontosabbakat, és hétvégén vagy esténként szánjon időt arra, hogy azt csinálja, amit szeret.

Talán focizni a gyerekekkel, festeni, írni, fényképezni vagy olvasni. Bármit is szeret csinálni, győződjön meg arról, hogy rendszeresen szán egy kis időt erre. Kevés dolog enyhíti a stresszt és tölti el energiával, mint egy olyan tevékenység, amelyet szeret csinálni.

12. Segítség

Nem kell mindent magának megtennie. Nem kell irányítania vagy mikró gazdálkodnia. Ha lehetséges, delegáljon másokat, és hagyja, hogy más elvégezze a feladatot vagy projektet.

14. Szüntesse meg…

Még sok mindent meg kell tennie, ami a menetrendjében szerepel? Milyen dolgokat tudna abbahagyni, ha nem, vagy csak nagyon csekély következményekkel jár?

Milyen dolgok vannak a szívében, talán nem olyanok, mint régen?

Tudna nemet mondani egy vagy néhány ilyen dologra, hogy több ideje és energiája legyen arra, ami fontos mind a szakmai, mind a magánéletben? Gondolja át, amit általában egy nap vagy hét alatt végez, és nézze meg, van-e valami ezek között, amit le szeretne állítani.

14. Érkezzen 10 perccel korábban.

Bár ez átalakította az utazási szokásaimat, de a stresszes helyzetekből ki tudtam lépni.

15. Maradjon a pályán, ha minden nap kérdéseket tesz fel magának.

Az egyértelműség megtalálásának, a lustálkodás abbahagyásának és a mindennapos tényleges cselekvés egyik jó módja az, ha rendszeresen feltesz magának kérdéseket.

Kérdések: Mi a legfontosabb, amit most megtehetek?

-Ezzel közelebb kerülök a célomhoz?

Ha tetszik, írja le az egyik kérdést egy post-it feljegyzésre, és tegye oda minden nap, ahol látni fogja. Különben nagyon könnyű elfelejteni, hogy feltegye magának a kérdést.

16. Hagyja, hogy az ebédjét lassan elfogyassza, megeméssze.

Ne habzsolja be ebédjét 5 perc alatt. Ez csak tovább fokozza azt a stresszt.

Ehelyett hagyja, hogy az ebéd a kikapcsolódás ideje legyen. Egyen lassan, és koncentráljon az étel illatára, állagára és ízére. Tegye le a villát és a kést a falatok között, hogy ez könnyebben menjen.

Megállapítottam, hogy ez egy csodálatos módja a pihenésre délben. És hogy a lehető legjobb élményt nyújtsa abból, amit eszik.

17. Legyen egyszerű a munkaterületet.

Az enyém például egy egyszerű és kicsi fa hatású íróasztal, rajta a laptopommal. Néhány nélkülözhetetlen tárgy és egy pohár víz. Ez az egyszerűség megkönnyíti számomra, hogy összpontosítsak a valóban fontos dolgokra, miközben nyugodtan és zavartalanul dolgozom.

18. Ha nem sikerül, akkor holnap is van egy nap.

Néha az élet zavarja, vagy rossz napja van. És nem azt csinálja, amit eltervezett, vagy remélt.

A legjobb módszer – tapasztalatom szerint – ennek kezelése, ha egyszerűen és kedvesen elmondja magának, hogy holnap is lesz nap, és akkor is megteheti. Önmaga marcangolása vagy hibáztatása csak olyan stresszt vált ki, amely kiszívja az energiát, az önbizalmat és a motivációt. Az élet pedig túl rövid.

19. Minden a helyén

Amikor a tárgyaknak megvan a saját helyük, ahová mindig visszahelyezi őket, akkor sokkal könnyebben megtalálhatók lesznek, és a munkaterülete és az otthona rendben lesz. Ez nagymértékben csökkenti azoknak a stresszes időknek a számát, amikor az ajtón kifelé haladva nem talál meg egy fontos jelentést vagy autó kulcsát.

 

A stresszoldás alapvető útmutatója

A stressz rossz! Igaz?  Vagy nem?

 

Amennyiben beszél egy szakértővel, akkor azt mondja, hogy mindkettő igaz.

 

Kell némi stressz, hogy reggel csak úgy felkelj az ágyból. És amikor autóval megy dolgozni, stresszre van szüksége, hogy éber maradjon és reagáljon. Tehát a stressznek megvan a maga helye.

De mi van akkor, ha magas szintű stressz megy tovább és tovább? Az orvosok elmondják, hogy a folyamatos stressz krónikus stresszé válik. A krónikus stressz rossz dolog. Leállítja immunrendszerét, így hajlamos a betegségekre, és megszűnik a jó éjszakai alvás is.

Szerencsére van megoldás. A legfontosabb az, hogy megtanulják, hogyan lehet gátolni a stresszreakciót, és belépni a pihenési reakcióba. Ha meg akarja változtatni a stresszes dolgait, új stresszoldási készségeket kell fejlesztenie és alkalmaznia.

Tanulja meg azokat a technikákat, amelyek elmédet és testedet a stressztől nyugodt állapotba terelik. Érdemes kipróbálni egy mára már széles körben elterjedt egyedülálló megoldást, a www.stresszkezelesotthon.com oldalon található videós anyagot. Számos embernek hatalmas segítséget nyújtott ez a szabadalmaztatott megoldás.

A stressz ugyanis automatikus; az emberi „operációs” rendszerrel jár. A stresszkezelést azonban meg kell tanulni gyakorolni és rendszeresen alkalmazni – ezek nem természetes módon jönnek.

 

Tehát mi a stressz?

 

A stressz a teste reakciója az elméje által észlelt félelemre. Sok félelem és stressz van bennünk emberekben – fájdalom és megalázás, hogy egy párat említsünk. Számos olyan stressz is van, amely minden egyes emberre jellemző.

Például azt gondolom, hogy a pókok nagyon klasszak; Szeretem látni, ahogy a karomon másznak. Nagyon sok embert ismerek, akik emiatt kiborulnak és sikoltva menekülnek. Nagy stressz számukra!

Tudatosítania kell, hogy mik a saját saját stresszorai.

Amikor elméje felismer egy stresszes helyzetet (pókok vagy akár a vezetés), azonnal figyelmezteti az idegrendszert és az endokrin rendszert. Innentől kezdve a test minden sejtje feljut a stressz expressziójára.

A testében minden lényeges dolgot kikapcsol: az immunrendszer, a sejtek regenerálása, a kreatív gondolkodási folyamatok stb. A szíve felgyorsul, a légzés felgyorsul és a vér elterelődik belső szerveiről.

Készen áll a harcra vagy a menekülésre. Mindez akkor jó, ha egy szarvas éppen beugrott az autója elé, vagy ha telefonálnia kell, hogy felhívja orvosát.

Amikor a stressz rosszul megy

Amikor a stressz egyik válságról a másikra folytatódik, vagy gyakran előfordul, akkor a testének nincs esélye teljesen felépülni a stresszből. Ha a stressz egy vagy több napig folytatódik, akkor számíthat arra, hogy súlyos egészségügyi problémák következnek be.

Krónikus stressz idején a stressz hormonok felszabadulnak a véráramban. Az agyában lévő szerotonint (ez a boldogságért felelős agyhormon) gátolja a felesleges kortizolszintet, így többször depressziósnak érezheti magát. A krónikus stressz hátrányosan befolyásolja a test minden sejtjét. Még a DNS szálait is kibogozhatja.

A lényegre térve: az összes betegség körülbelül 90% -át ma stressz okozza. Nem valami megnyugtató adat ez. De ne hagyja, hogy megijessze. Mindez a stresszoldó készségek jó készletével kezelhető.

A stresszoldás szükségessége

Tehát mit tudunk eddig? Stresszre van szükségünk ahhoz, hogy végig csináljuk a napot. A krónikus stressz megbetegít bennünket. És a stresszkezelés nem magától jön; meg kell tanulni.

A súlyos stresszes alkalmak után testének és elméjének újra be kell lépnie egy mélyen pihentető állapotba (itt érdemes a www.stresszkezelesotthon.com oldalon található videót megtekintenie). Ez a stressz és a pihenés közötti ciklus néhány óránként, vagy akár többször is előfordulhat egy óra alatt egy munkanap alatt.

A stressz és a pihenés a kulcsa mindennek.

Szerencsére nem kell hosszú szunyókálást folytatnia vagy sétálgatnia minden alkalommal, amikor stresszes állapotba kerül. A stressz enyhítése csak néhány percet vesz igénybe, és szokássá kell válnia. Miután a pihenés megszokott, néhány perc alatt képes lesz felépülni a stresszből, és nem lép be krónikus stresszbe.

 

Stresszoldó készségek

 

Röviden, itt van három stresszoldó készség, amelyet meg kell tanulnia és gyakorolnia.

1.  Lazítson az izmain: mondja ki a „puha” szót az elméjében, képzeljen el puha dolgokat, és érezze a fejében a lágyság minőségét. Helyezze ezt a puha képet és érzést testének minden feszült helyére: a homlokára, a nyakára és a vállára, a hát alsó részére, a csípőjére, és a lábára.

Képzeletével keressen mindenhol feszült testrészt, és cserélje ki a feszültséget a „puhaság” érzésére és képére. Ez ellazítja és elengedi az izmait. A gyakorlással 20-30 másodperc alatt könnyedén ellazíthatja az egész testet, miközben pl; az íróasztalánál ül. A stresszoldók (pl. Stresszgolyók) szintén segíthetnek az izmok ellazításában.

2.  Különös figyelmet fordítson a légzéshez használt összes izom pihentetésére. Lélegzés közben a bordaketrecének elöl, hátul és oldalról oldalra kell tágulnia.

A mély, természetes lélegzetnek meg kell mozgatnia az egész törzsét, és könnyen meg kell töltenie a tüdejét. Lélegezzen természetesen, és ne túl mélyen. Hagyja lassítani a lélegzetét, tartsa nyitva a torkát, és lassan, egyenletesen lépjen át minden belégzés és kilégzés között.

Végezze el ezt a légzési gyakorlatot legalább két percig. Megfelelően elvégezve az ilyen típusú légzés elmozdítja az autonóm idegrendszerét egy relaxációs reakcióra és növeli a pulzusszám változékonyságát – ez jó dolog.

3.  Nyugodjon meg az elméje. Amikor elméd nem a múltra vagy a jövőre gondol, vagy egyáltalán nem gondolkodik, akkor elkerüli a stresszreakciót. Pihentesse a szemét, nézzen egyenesen maga elé és kissé lefelé, és ne mozgassa a szemét. Ilyen módon vegye észre az egész látómezöjét balról jobbra és fentről lefelé.

Ne koncentráljon semmilyen tárgyra, inkább legyen tisztában a teljes látómezöjével.  Kicsit „elzónázva” kellene éreznie magát. Ez a gyakorlat lelassítja elméjét, sőt lehetővé teszi, hogy röviden megálljon. Az elmének ugyanúgy pihennie kell, mint az izmainak.

Miután ezeket a készségeket külön-külön megtanulta, egyszerre gyakorolhatja mindet együtt. Ez a folyamatot nagyon nyugodttá teszi, mivel csak néhány percet kell igénybe venni.

Naponta többször gyakorolnia kell ezeket a készségeket, és minden stresszes tapasztalat után feltétlenül használja fel őket.

Pin It on Pinterest

Share This