Hámozd meg a hagymát és mit fogsz találni?
Rétegről rétegre az egészség tárul fel.
A hagyma olyan ősi aromás zöldség, amelyet számos recept alapjaként használunk és segít elérni az ételeknek elérni valódi ízpotenciáljukat.
Légy azonban óvatos a hagyma előkészítése során, mert sok tápanyag található a külső rétegekben, és elveszik, ha a hagymát túlhámozzák.
Ne félj a sírástól, amikor hagymát vágsz. Megfelelő vágási technikával finoman apróra vágott hagymát kaphatsz, egyetlen könnycsepp nélkül.
1. Megakadályozza a cukorbetegséget:
Egyetlen adag hagyma testünk napi biotin DRI-nek 27% -át tartalmazza. A biotinnak számos pozitív hatása van az egészségünkre. Ezek közül az egyik a 2-es típusú cukorbetegséggel kapcsolatos tünetek leküzdése. A korai kutatások azt sugallják, hogy a biotin és a króm kombinációja segíthet a vércukorszint szabályozásában, sőt az inzulinrezisztencia csökkentésében is.
2. Egészséges bőr:
A biotin fontos az egészséges bőr fenntartásában és megőrzésében is. A hagymának a törékeny körmök kezelésére, hajhullás megelőzésében van szerepe (bár a hatékonyság tekintetében a kutatások még folyamatban vannak) még folyamatban van a hatékonyságáról ebben a tekintetben) és a hagyma nagyon jó szolgálatot tesz bőr egészségének megőrzésében.
3. Immunitás erősítése:
A hagyma C-vitamint és fitokémiai anyagokat is tartalmaz, amelyek növelik a C-vitamin hatékonyságát a szervezetben ezáltal lesz egészségesebb, hatékonyabb az immunrendszerünk.
4. Segít a rák elleni küzdelemben:
A hagyma kvercetint tartalmaz. A kvercetin több, mint egy vicces kinézetű szó. Ez is egy növényi flavonoid, amely erős antioxidánsokkal rendelkezik, melyek a rákot okozó szabad gyökök ellen tudják felvenni a harcot. A szabad gyökök pedig olyan kémiai vegyületek, amelyek károsítják a sejtmembránokat és sejthalált okoznak. A hagyma gazdag kvercetinben, és így erős fegyver a rák elleni háborúban.
A kvercetin jótékény hatása nem áll meg itt. Segít megvédeni a testünket a stressz káros hatásaitól is. Amikor stresszes vagy, a tested kortizolt termel. Míg a kortizol teljesen normális, a túl sok belőle azonban károsíthatja az izomszövetet és fehérjebontást okozhat a szervezetben. Itt jön a képbe a kvercetinben gazdag hagyma. A hosszan tartó stressz idején a kvercetin elnyomja a kortizol felszabadulásához szükséges enzimet. Legközelebb, ha stresszes határidőd van a munkahelyeden, hozz magaddal néhány nyers hagymát, hogy nassolj!
6. Csökkenti a koleszterinszintet:
A nyers hagyma elősegíti a HDL termelését is, amely a jó koleszterin és az emberi szervezetnek szüksége van HDL-re az egészség megőrzéséhez.
A hagyma gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik. Segít azoknak, akik ízületi fájdalomtól, gyulladástól szenvednek. De a betalain előnyei nem korlátozódnak csupán az izületi problémák kezelésére. Minden betegség valamilyen krónikus gyulladásban gyökerezik, ezért a gyógyuláshoz érdemes mindenkinek gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkező ételeket fogyasztani, azaz hagymát.
8. Csökkenti a vérnyomást:
A hagymában lévő kén természetes vérhígítóként működik, és megakadályozza a vérlemezkék összesűrűsödését. Ez jó hatással van a vérnyomás csökkentésében, valamint segít a szívroham vagy a szélütés kockázatának megelőzésében is. És emlékszel még a kvercetinre? Ugye igen. Nos, a hagyma segít megelőzni a plakkok felhalmozódását az artériákban, ami szintén hatékony segítség a szívroham és a stroke megelőzésében.
9. Emésztés:
Mivel a hagyma rosttartalma magas, ezért fontos az egészséges és jól működő emésztőrendszer fenntartásához. A rost megakadályozza az emésztés során fellépő fájdalmat, lebontja az ételt, és mozgásban tarthatja.
10. Csontsűrűség:
A hagymának jótékony hatása van a csontsűrűség erősítésében, elsősorban idősebb életkorú nők esetében. Egy tanulmány megállapította, hogy azoknál a menopauzás életszakaszban lévő nőknél, akik a hagymát beépítettek be az étrendjükbe, 20% -kal alacsonyabb volt az egészségügyi betegségek kockázata.