5 millió forint vissza nem térítendő támogatást is kaphat az, aki sikeresen pályázik a Napenergia Plusz Programban 2024-ben

Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a több tízmilliárd forintos kerettel rendelkező napelem pályázattal kapcsolatban

Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a több tízmilliárd forintos kerettel rendelkező napelem pályázattal kapcsolatban

A Napenergia plusz program 2024 legfontosabb tudnivalói


A program előregisztrációs szakasza (hogy ez pontosan mit jelent, arról részletesen írunk később) 2024. január 15-én indul.
Összesen 75 milliárdos keret áll rendelkezésre – a program addig fog tartani, amíg ez a keret ki nem merül.

Összesen több mint 15 000 háztartás jut majd támogatáshoz ilyen módon.

Egy háztartás akár 5 millió Ft vissza nem térítendő támogatást is kaphat, azonban 34% önerőre is szükség van. Az állam a költségek 66%-át állja a nyerteseknél (tehát gyakorlatilag minden forintunkhoz hozzátesz kettőt támogatásként)

A programban napelemes rendszerek (napelem, tároló és más kapcsolódó eszközök, például inverter) telepítésére, csatlakoztatására, illetve üzembe helyezésére kaphatunk támogatást.

Kizárólag új beruházásokra jár a támogatás – meglévő rendszer bővítésére, cseréjére vagy felújítására nem.

A támogatás a pályázó állandó lakhelyéül szolgáló családi házon, vagy a sorház, ikerház, végrehajtott beruházáshoz adható.

A támogatásra olyan magánszemélyek jogosultak, akik rendelkeznek magyar adóazonosító jellel, állandó magyarországi lakóhellyel, emellett résztulajdonnal vagy haszonélvezeti joggal rendelkeznek az érintett ingatlanon. Egy lakóingatlanra csak egy támogatási kérelem nyújtható be.

A pályázati adminisztráció, a tervezés, engedélyezés költsége, az eszköz- és anyagköltség, valamint a telepítés munkadíja is elszámolható.

A rendszer 4-5 kW teljesítményű inverterrel, valamint 7,5, -10 kWh kapacitású tárolóval kell, hogy rendelkezzen. A napelem panelek teljesítménye legfeljebb az inverter teljesítményének maximum 120%-a lehet.

A pályázatokat a beérkezés sorrendjében bírálják el, tehát kulcsfontosságú minél hamarabb beadni a pályázatot – célszerű tehát a lehető leggyorsabban regisztrálni, illetve beadni a pályázatot.

Hogyan pályázhatok a Napenergia Plusz Programra?


A programban előregisztráció után lehet részt venni – csak akkor tud tényleges pályázatot beadni, ha a kiíró elfogadja előzetes regisztrációs kérelmet.

Mivel a pályázatokat beadási időrendben bírálják el, érdemes már akár az előregisztráció előtt vagy azzal párhuzamosan kapcsolatba lépni az E.ON-nal hogy kivitelezőként a segítségére lehessünk.

Az E.ON-nál díjmentes konzultációs lehetőséggel segítjük az érdeklődőket – kérjük, amennyiben szeretne élni ezzel a lehetőséggel, kattintson ide és adja meg címét és elérhetőségét!

 1. Előregisztráció
  Első lépésként a napenergiaplusz.nffku.gov.hu oldalon kell jelentkezni a programba: ez az előregisztráció, melyet 2024. január 15-től tehet meg.

Ekkor még tényleges tervet nem kell felmutatni, tehát az igényelt támogatás összegét sem kell megadni. A cél az, hogy a kiíró eldöntse, jogosultak vagyunk-e egyáltalán arra, hogy részt vegyünk a programban.

A kiírónak 15 munkanapja van arra, hogy elbírálja a kérelmet. Ez elfogadást, elutasítást vagy hiánypótlási felszólítást jelenthet. Január végétől érdemes lesz figyelni tehát a jelentkezéskor megadott e-mail címet, hogy elfogadás vagy hiánypótlási felszólítás esetén gyorsan tudjunk reagálni.

 1. Kivitelezési szerződés és költségvetési terv készítése
  Ha sikerült az előregisztráció, egy – a pályázat oldalán elérhető, regisztrált kivitelezőket felsoroló listán szereplő – kivitelezővel kell felvennie a kapcsolatot, ugyanis a tényleges támogatási kérelemhez kivitelezési szerződést és költségvetési tervet is csatolni kell.

Mivel – mint említettük – a kérelmek beadásának időrendje alapján bírálják majd el a pályázatokat, érdemes előre kiválasztani a kivitelezőt és egyeztetni vele, hogy amikor az előregisztráció megtörtént, a lehető leghamarabb be tudjuk majd adni a tényleges támogatási kérelmet. Adott esetben perceken is múlhat, hogy még befér-e a keretbe vagy már pont nem.

Jó tudni, hogy már az előkészítés, pályázati adminisztráció, tervezés, illetve engedélyezés költségeit is beleszámíthatjuk a projektbe – a teljes projekt költségének 20%-áig.

 1. Támogatási kérelem beadása
  A kivitelezési szerződés és a költségvetési terv mellé egy támogatási kérelmet kell beadni: ez a tulajdonképpeni pályázat, melyre ideális esetben megkaphatjuk a kért támogatást.

A kiíró ismét 15 munkanapon belül dönt arról, hogy elfogadja-e a pályázatot vagy sem, illetve kér-e hiánypótlást.

 1. Tényleges kifizetések
  Amennyiben nyert támogatást, 24 hónap áll rendelkezésre, hogy a projektet megvalósítsuk – de nem feltétlenül kell ennyi ideig várni a kifizetésre.

Napelem 2024-ben: Megtérülés és a legfontosabb változások


A napelem rendszerek megtérülésének kiszámításánál, mint mindig, a beruházás költségeit hasonlítjuk össze a várható megtakarítással, illetve bevétellel.

Betáplálásból keletkező bevétel


A napelemes rendszerek által termelt áram mennyisége nem állandó: nyáron például, amikor sokat süt a nap, többet termelnek, mint a sötét téli hónapokban, amikor viszont a legtöbb háztartás jóval több energiát használ.

Ez azt is jelenti, hogy egy tipikus háztartás télen kevesebb áramot termel, mint amennyire szüksége van, nyáron viszont akár feleslege is keletkezik. A felesleg ideális esetben bekerülhet az országos villamosenergia-hálózatba – ezt hívják szakszóval betáplálásnak.

Magyarországon 2024. január 1-től az áramkörök 93%-ban kapcsolódhatnak a háztartások – illetve az általuk üzemeltetett kiserőművek – betáplálási céllal a hálózathoz.

Ami az újonnan belépők számára változás, hogy az eddigi szaldós rendszert (ebben az éves szinten fogyasztott energia mennyiségből levonták a betáplált mennyiséget, s a háztartásnak a különbözet után kellett fizetnie) a bruttó elszámolásnak nevezett rendszer váltja fel.

Itt a fogyasztó a teljes fogyasztásáért piaci árat fizet – cserébe a teljes betáplált mennyiségért is piaci árat kap. A két ár azonban nem azonos – cikkünk írásakor a pontos betáplálási árak még nem ismertek, de az biztos, hogy a fogyasztási ár magasabb lesz, mint a betáplálási, így a szaldós elszámoláshoz képest a megtérülési idő nőni fog.

Forrás: https://www.eon.hu/hu/lakossagi/termekek/solar/hirek/napenergia-plusz-program.html

Pin It on Pinterest

Share This